EIK – Virkiä (Omgång 13, 16.07.2013)

Då var det dags för den sista matchen innan uppehållet och dagens motstånd stod Lapuan Virkiä för. I våromgångens möte så vann Virkiä med siffrorna 2-0 hemma i Lappo och de ligger för tillfället på fjärde plats i tabellen medans EIK ligger två poäng efter på en sjätte plats. Värt att notera är att Virkiä gjort näst mest mål i serien med hela 41 strutar men bara 7 av dessa har gjorts på bortaplan. I EIK saknas fortfarande långtidsskadade Niklas Storbacka (knä) och Simon Granlund (fot) medans både Markus Back och Samuel Eklund också missade dagens match.

Dagens EIK 4-3-3: Tobias Lönnqvist – Niklas Erikson, Glenn Sundkvist, Petter Granroth, Jens Myrevik – Rasmus Vikström, Christian Sundqvist (C), Ronnie Hattar (->Jim Myrevik 61′)– André Sandström (->Jonas Eklund 8′), Matts Pettersson, Jonas Erikson (->Christoffer Lassila 80′).

Första Halvlek

Matchens första farliga läge kom på en Virkiä hörna när en nick såg ut att vara på väg att smita in nertill den vänstra stolpen men bollen studsade tätt utanför. Bara ett par minuter senare blev EIK tvungna att göra matchens första byte när André utgick skadad, in kom Jonas Eklund som tog plats högeryttern. EIK’s första målchans kom i den nionde matchminuten när Raiso slog ett inlägg från högerkanten mot främre stolpen där Matts dök upp och drog till direkt på volley men Virkiä målvakten Tomi Peltokangas var med på noterna och räddade ut bollen till en resultatlös EIK hörna. Tre minuter senare var drog Virkiä mittfältaren Jussi Laapio på från 25 meter och Tobbe fick göra en bra räddning långt nere till höger och styrde bollen ut till en hörna. Hörnan slogs in i straffområdet och EIK fick genom Tobbe och Kirre rädda bollen två gånger på linjen innan Juho Pajula kunde trycka in ledningsmålet, 0-1. I den 20:e minuten fick EIK sin första riktiga kvitteringschans och det var Jonas Erikson som gjorde en smart löpning in från vänsterkanten som fick ett friläge efter en fin passning av Raiso men Peltokangas var bra med på noterna och kunde rädda ett något tamt avslut. Nästa fina målchans kom minuten innan halvtid. Virkiä lyfte upp laget på en frispark som de slösade bort totalt och Jens kunde istället erövra boll och sätta igång en snabb kontring. Bollen spelades till Matts som vände upp och de slog vidare längs högerkanten mot Jonas Erikson som vände inåt i banan innan han hittade den andra Jonas som sköt ett tamt avslut som inte ställde till några problem för Peltokangas. Inte många sekunder senare kom dock kvitteringen och undertecknad får erkänna att han missade målet totalt pga av att han var fullt upptagen med att anteckna vad som precis hade hänt i den föregående sekvensen. Enligt rykten så stod Glenn för passningen till Matts som från 10 meter in på den offensiva planhalvan avancerade framåt mot Virkiä målet och avslutade med vänstern mellan bena på Peltokangas. Undertecknad får be om ursäkt om så inte var fallet och han lovar att vara mera uppmärksam nästa gång, 1-1 i halvtid.

Andra Halvlek

Halvlekens första chans fick Saku Koskinen som drog till från 25 meter på en frispark men Tobbe lyckades rädda ut bollen till hörna. 61 minuter spelade och dags för nästa byte. Jim ersatte Ronnie och tog plats ute på högeryttern medans Jonas Eklund flyttades in på det defensiva mittfältet. Matchen var nu inne i ett något mindre händelserikt skede och undertecknads penna fick äntligen vila. Virkiä började ta över matchen något och skapade också ett dunderläge i den 78:e minuten när nyss inbytte Niko Salo fick ett halvt friläge och fick iväg ett lurigt avslut som utan Tobbes fina räddning hade smugigt sig intill den högra stolpen. Minuten senare fick Tobbe vara på alerten igen, en frispark slagen från 20 meter tog via Raiso och såg ut att smita in under ribban men Tobbe reflexräddade igen ut bollen till en ännu en hörna. 80 minuter spelade och EIK gör sitt tredje byte för dagen, ut kommer Jonas Erikson som ersätts av Christoffer Lassila, ett byte som skulle visa sig att vara avgörande. 7 minuter senare sticker Lassi i djupet och han får också bollen av Matts, väl inne i straffområdet går Lassi förbi försvararen som i sitt desperata försök att vinna bollen bara träffar Lassis ben och domaren har inget annat val än att blåsa för straff. Fram kliver den interna skytteligaledaren Matts som inte gör något misstag när han säkert placerar in sitt sjunde mål för säsongen intill den vänstra stolproten, 2-1 till hemmalaget och vilt jubel på den dyngblöta läktaren! Virkiä kunde inte skapa några chanser på den korta tiden som återstod så EIK tog tre nya poäng och kliver då förbi dagens motståndare i tabellen upp på en fin fjärdeplats.

Sammanfattning

Trotts det kalla och regniga vädret så bjöds publiken på en fin, händelserik match. 1-1 kändes rättvist men det kunde lika väl ha slutat med bortaseger som hemmaseger. Denna gång var det EIK:s tur att avgöra i slutminuterna och undertecknad kan inte komma ihåg senast det hände oss. Virkiä spelade bra och mäktade med hela 12 avslut på mål och hela 9 stycken hörnor men Tobbe och försvaret som verkligen har glänst hela säsongen gjorde återigen en stormatch. Nu tar vi paus från fotbollen i hela två och en halv vecka och nästa gång vi ses så är det bortamatch mot Norrvalla som gäller. Come on Esse!

EIK – Virkiä 2-1 (1-1)