FC Korsholm – EIK (Omgång 20, 12.09.2013)

Säsongen börjar närma sig sitt slut men än finns det ork kvar i benen hos EIK spelarna som denna gång tog bussen ner till Korsholm för att möta tabelltrean FC Korsholm. Matchen spelades i näst intill perfekta förhållanden på den mycket fina gräsplanen vid Bottnia hallen. I EIK saknades idag sjuke Jan Ahlvik samt skadade lagkaptenen Christian Sundqvist.

Dagens EIK: Tobias Lönnqvist – Markus Back, Petter Granroth, Glenn Sundkvist, Jens Myrevik – Niklas Storbacka, Rasmus Vikström, Niklas Erikson(->Christoffer Lassila 73′) – André Sandström(->Frank Ahlvik 89′), Matts Pettersson, Jonas Erikson (->Samuel Eklund 82′).

Första Halvlek

FCK hade de vassaste chanserna inledningsvis. Redan tre minuter in i matchen kom nästan ledningsmålet på en hörna men Korsholmaren nickade strax över från ett bra läge. Strax därefter fick David Williams drömläge efter fint väggspel på mittfältet, Williams kom nästan helt fri mot Tobbe men som så många gånger förr denna säsong så räddade Tobbe friläget och fortsatt 0-0 på tavlan. FCK hade många farliga hörnor där de verkligen samlade sig tätt i en klunga framför Tobbes mål men varje gång så lyckades Tobbe eller försvaret reda upp situationen. Tobbe fick vara på alerten igen när EIK försvaret tappade bollen under press, Rumen Bosilkov erövrade boll och fick igen ett friläge för FCK men även denna gång vann Tobbe kampen. Två minuter senare fick vi då se matchens första mål och vilket mål det var! Raisu och Matts sökte väggspel högt upp i offensiv zon men bollen tog istället via försvarare och studsade ut mot André som från 20 meter dunkade in läderkanonkulan tätt intill den vänstra stolpen, otagbart för Chris Dodd i FCK målet och 1-0 till bortalaget! Den stora tillresta EIK supporterskaran hann knappt sluta fira innan det var dags igen. En diagonal boll spelades från vänsterkanten ut till högerkanten där Markus hade avancerat högt upp i banan. Markus spelade sen in ett fint, lågt inlägg som Nicken kunde trycka in från 4 meter och plötsligt stod det 0-2 på tavlan!

Andra Halvlek

FCK inledde andra halvlek med att flytta upp mittbacksfyrtornet Rasmus Hakala på spets och gå ner på trebackslinje. Bollinnehavet var jämnt i första halvlek men FCK började andra halvlek med att ha det mesta av bollen och EIK fick nöja sig med att försvara sin ledning och satsa på kontringar. Piggast i FCK var tidigare nämna Bosilkov som också fick Korsholms vassaste lägen tidigt i andra halvlek. Först kom han högst på ett inlägg från vänster och fick på en farlig nick som Tobbe ändå lyckades rädda lågt ner till sin vänstra sida. Bara några minuter senare kom Bosilkov nära igen när han prövade skott från en svår vinkel, skottet tog via ribban och studsade ut till en annan FCK:are som lyfte in ett inlägg som EIK försvaret kunde rensa bort, nära, nära reducering. I den 73:e minuten gjorde EIK sitt första byte, målskytten Nicken ersattes av Christoffer Lassila. FCK gjorde i samma veva ett något märkligt byte när målvakten Dodd lyftes upp på topp tillsammans med tidigare nämnda mittbacksfyrtornet Hakala, in byttes deras reservmålvakt Jim Väkeväinen och utbyttes yttern Huy Tran. FCKs märkliga byte betalade sig inte utan endast tre minuter efter Lassis inhopp så blev han målskytt. Allting startade med ett EIK inkast långt nere på egen planhalva. Jens kastade bollen till Raisu som fann André på mittplan med oceaner av yta, Lassi stack i djupled och André serverade en perfekt djupledsboll som Lassi snappade upp innan han vackert rundade nyss inbytte Väkeväinen i målet innan han enkelt kunde rulla in bollen i ett underbart tomt gapande mål för hans första balja för säsongen, 0-3! Precis som i första halvlek hann Esses huliganer inte fira målet länge för det tog lite mindre än två minuter innan det var dags igen. Niklas fann Matts på offensiv planhalva och Matts serverade bollen vidare i djupled mot Jonas som hade smitit in från sin vänsterkant. Jonas gjorde inga misstag utan han skruvade vackert bollen tätt intill den högra stolpen, 0-4! Ett sådant målkalas på bortaplan har undertecknat väntat länge på. FCK fick ett tröstmål i slutminuten på en hörna när Benjamin Slotte nickade stolpe in, synd för Tobbe som verkligen hade förtjänat att hålla nollan efter en sån fin insats.

Sammanfattning

Kliniska Esse IK. Alla fyra avslut på mål resulterade i mål. Andrés första halvlek var en av de bästa individuella insatserna vi fått se denna säsong, kämpade både offensivt och defensivt och krönte insatsen med ett vackert mål i den 33:de minuten. Tobbes fina räddning på Bosilkovs nick kring den 55:e matchminuten får ses som nyckelpunkten i denna match, mål där och FCK har vittring. Två snabba kontringar i den 70:de minuten avgjorde matchen för EIK och bronsplatsen finns nu bara två poäng ifrån oss. Näst väntar formtoppade FC Kiisto A-Team på hemmaplan, Torsdagen den 19:de klockan 18:00 är det som gäller. Kom med och heja fram Esse i vår sista hemmamatch för säsongen!

FC Korsholm – Esse IK 1-4 (0-2)

Benjamin Slotte 89′    André Sandström 33′ Niklas Erikson 36′ Christoffer Lassila 76′ Jonas Erikson 78′