Damlaget står inför en annorlunda säsong

Frågetecknen har varit många inför den stundande fotbollssommaren, blir det nån fotboll, hur många matcher, hur ser matchprogramet ut, vem spelar, vad händer om nån blir sjuk…? Ännu har vi inte alla svaren men klart är åtminstone att det blir fotboll i sommar och damlaget är redo att dra på sig den blå dressen och bjuda upp till fotbollsfest.

Likt föregående säsong har resultaten i försäsongens träningsmatcher lämnat en del att önska, dock har varje match indikerat att vi är på rätt väg, och nu ett par dagar innan seriestart känns det som om de flesta pusslebitar har fallit på plats. Det långa uppehållet, till följd av Coronapandemin, har självklart påverkat förberedelserna, men den individuella träningen har spelarna skött exemplariskt och därför har det även varit lättare köra igång igen efter det långa uppehållet.

Coronapandemin har också påverkat seriens uppbyggnad, själva processen med matchprogramet har varit en pers från början till slut och därför står damlaget inför en mycket annorlunda säsong tävlingsmässigt. Serien är allt annat än tävlingsmässigt rättvis, och upplägget kommer därför säkerligen att spela en fiol för vilka lag som kvalar till div.1 och vilka lag som faller till div.3. Damlagets målsättning är satt högt, vi vill bjuda den fantastiska Essepubliken på ett Div.1 kval under hösten, kvalitén för att uppnå målsättningen finns i truppen så till vida att alla får hållas friska och krya.

Hur skiljer sig då säsongens upplaga av damlaget från fjolårets? Inte mycket, tappen av fjoårets två bästa spelare, Heidi Enkvist och Outi Barysheva är förstås kännbara, men i Matilda Henriksson har vi hittat en fullgod ersättare mellan stolparna och likaså är förväntningarna stora på att Ida Kotka skall kliva in i Heidis skor och vara dominant på mittbacken tillsammans med Sandra Sandén. Nicolina Enqvist och Amanda Vikström som ifjol redan var och prövade på hetluften i damernas division 2 har nu getts möjligheten att träna hela säsongen med damlaget och båda spelarna har kvaliteer som gör att de säkerligen kommer att matchas en hel del under säsongen. Ny för i år är Hilma Lehtola som i träningsmatchen mot United direkt visade att hon kommer att vara ett stort tillskott i årets trupp. Mest glädjande är att de forna United spelarna Hanna Emet-Snellman, Johanna Eklund, Hanna Viklund och Andrea Bjonbäck valt att stanna i Esse IK trots FC Uniteds nysatsning, detta visar att Esse IK är en förening där det är lätt att trivas och som är mån om att ta väl hand om sina spelare.

På tränar fronten är den alltid lika sympatiske Mika Lehtola tillbaka som assisterande tränare och kommer säkert att bidra till att man undviker en del onödiga poängtapp p.g.a taktiska blundrar av huvudtränaren. På Målvaktstränarfronten är det också ett nytt ansikte efter att Kristian Stara ställde upp och fyllde tomrummet som Christer Kotka lämnade efter sig.

Lördagen den 13.6 kör serien igång kl 16:30 på Yxpila plan i Kokkola. Ypperligt tillfälle att komma och heja fram damlaget till säsongens första seger!

 

Stäng meny