EIK – Närpes Kraft 2 (Omgång 11, 02.07.2013)

Ikväll fick EIK besök från tomaternas mecka när sjundeplacerade Närpes Kraft 2 hälsade på i ett blött och blåsigt Ytteresse. EIK som hittat formen genom två raka segrar mot FC Korsholm och FC Kiisto A-Team har återigen en god chans att fortsätta klättringen uppåt i tabellen. Skadeläget är oförändrat i hemmalaget så Simon Granlund (Fot, 3-4 veckor) och Niklas Storbacka (knä) saknas medans Alexander Nyblom och Ronnie Hattar sparades för EIK II matchen senare i veckan. På bänken fanns Christoffer Lassila som fick sina första spelminuter förra veckan mot A-Team samt Samuel Eklund som gjorde säsongsdebut i representationslaget med sitt inhopp ikväll.

Dagens EIK 4-3-3: Tobias Lönnqvist – Markus Back (-> Jonas Eklund 82′), Glenn Sundkvist, Petter Granroth, Jens Myrevik – Rasmus Vikström, Christian Sundqvist (C), Niklas Eriksson – André Sandström, Matts Petterson (-> Christoffer Lassila 83′), Jonas Eriksson (-> Samuel Eklund 63”).

Första Halvlek

Bortsett från ett långskott vardera så hände det knappt ingeting i de inledande 10 minuterna utan det var först ca 15 minuter in i matchen vi fick se matchens första målchans. Kraft tilldömdes frispark ca 18 meter från Esse målet och Tobbe tvingades göra en bra räddning och tippa skottet över ribban ut till en Kraft hörna. En bra slagen hörna nådde Krafts lagkapten Mathias Salo i straffområdet som kom högst av alla men hans nick gick rakt i famnen på Tobbe. Tobbe satte sedan igång spelet snabbt ut till Matts som vände upp i närheten av mittlinjen och slog en boll längs vänster kanten som Jonas kunde löpte på. Jonas var först på bollen och han vred och vände till vänster om Krafts straffområde medans han inväntade sina avancerande lagkamrater. Bollen spelades vidare bakåt till Nicken som 20 meter från mål sökte en framåtstormande högerback med namnet Back men bollen styrdes istället via försvarare och hamnade hos Matts som stod på helt rätt ställe i närheten av straffpunkten och han fick komma helt fri med Kraft målvakten Jovan Zlatkovic och plötsligt var det 1-0 till EIK. Matts valde att fira sitt mål genom att ropa ”tunnel” så ni kan väl själva räkna ut var han placerade sitt avslut. Halvleken fortsatte ganska chansfattigt och i undertecknads anteckningsblock står det bara om ett vänsterskott från Markus som Zlatkovic kunde rädda så 1-0 stod sig till paus.

Andra Halvlek

Det dröjde inte länge innan vi fick se en tvåmålskytt springa runt på det blöta gräset i Ytteresse för redan 7 minuter in i andra halvlek var det dags igen. Markus avancerade längs sin kant och slog ett fint inlägg mot första stolpen där Matts stormande fram och kunde tråckla in bollen med ett högerskott som gick i en båge över allt och alla och landade till slut i nätet vid den bortre stolpen. Ett svårt och något turligt avslut som undertecknad misstänker att Kraft försvararen var sist på men det spelar ingen roll för EIK hade nu utökat sin ledning till 2-0! Efter detta kom en 30 minuters period som enligt undertecknad var säsongens hittills trögaste period när inget av lagen bjöd på finlir. EIK var passivt och backade hem och förutom ett par kontringslägen så hotade hemmalaget inte alls medans Kraft förlitade sig på Stoke City spelstilen med långa inkast och fasta situationer. Kraft fick till en reducering i matchminut 81 och föga överraskande kom målet just på ett långt inkast från specialisten Kevin Storfors. Kastet nickskarvades vidare till Nicolas Lundenius som inte gjorde något misstag från 5 meter när han sköt in bollen högt upp till vänster, 2-1 och matchen som i en lång period kändes avgjord kom plötsligt till liv! Kraft ökade trycket ytterligare genom de långa inkasten och farliga fasta situationer men EIK försvaret höll hela vägen i mål och tog en ännu en ny trepoängare.

Sammanfattning

Jag vet inte om spelarna kände så men sett från läktaren så kändes det som en tempofattig match som inte riktigt kom upp i vanlig Division 3 standard. Underlaget var halt och det var väldigt blåsigt så givetvis inverkade det på spelkvaliteten. Glädjande dock att se att försvarsspelet fortfarande fungerar ypperligt trotts att nyckelspelaren Simon saknas. Rutinerade mittbacksparet Glenn och Petter har nu spelat tillsammans i tre raka matcher och med bara två insläppta mål samt 9 inspelade poäng så måste man belönas med högsta betyg. Nu har EIK mött alla lag och vi är halvvägs genom serien och laget ligger just nu på en finfin fjärdeplats. Näst på tur står serieledaren JBK som bjuder in EIK till Västra Plan i Jakobstad den 10:de Juli, vi ses och hörs då.

EIK – Närpes Kraft 2 2-1 (1-0)

Matts Petterson 15′ 52′
Nicolas Lundenius 81′

Stäng meny