IFK Jakobstad – EIK (Omgång 18, 29.08.2013)

Dags för bortamatch i Jakobstad mot IFK på konstgräset bakom Tellus hallen. IFK som haft en väldigt svajig säsong befinner sig endast en poäng över nedflyttningssträcket medans en EIK tre poängare för skulle i praktiken (på målskillnad) säkra Division 3 kontraktet för nästa säsong. I dagens trupp saknades Jens (avstängd) samt långtidsskadade Simon som fortfarande har problem med foten.

Dagens EIK uppställning

Första Halvlek

De tillresta EIK huliganerna fick se en något chansfattig halvlek där vi bara fick se två skott på mål. Det första skottet på mål kom i den nionde minuten när Coach Vikström själv tog hand om en frispark han snyggt ordnade fram, men hans låga skott räddades nere vid Visar Tahiris högra stolpe. Inledningsvis hade IFK ganska mycket boll men hade svårigheter att skapa chanser. Båda lagens inläggs försök tog oftast i täckande försvarare vilket var tydligt mellan den 25 och 27 minuten när EIK radade upp 4-5 resultatlösa hörnor.  EIK:s kanske farligaste läge i första halvlek kom 7 minuter innan paus när Markus kastade ett snabbt inkast på mittplan till Kirre som skarvade vidare till Johan som fick iväg ett lurigt skott från höger i straffområdet. Tahiri släppte retur och Matts var väldigt nära att få tag i bollen innan IFK försvaret kunde rädda. Halvlekens sista chans föll också till ungtupparna Johan och Matts. IFK försvaret slarvade lite och Johan kunde knycka bollen till sig och sätta fart mot IFK målet med bara en mittback och en målvakt mellan sig själv och målet. Johan avancerade fram mot målet och valde att osjälviskt försöka passa bollen till Matts som hade haft öppet mål men den enda IFK backen hann emellan och nollan höll. IFK hade inte många chanser men EIK huliganerna höll på att få hjärtat i halsgropen när Tobbe missbedömde en långboll över EIK försvaret och hade inte Jim som gjorde en fin insats som ytterback varit vaken kunde IFK fått rulla in bollen i tomt mål. 0-0 i paus.

Andra Halvlek

 

EIK gjorde ett byte i halvtid när Jonas ersattes av André som tog plats på högerkanten medans Johan tog klivet över till den andra kanten. Den andra halvleken inledde EIK något piggare och bjöd på fint bollrull på mittfältet i inlednings minuterna. Mittfälts trion Rais, Nicken och Kirre sammarbetade väl innan den sistnämnde levererade en fin boll ut till vänsterkanten där Johan gick förbi sin ytterback och slåg ett vänsterinlägg mot Nicken och Matts inne i boxen med IFK försvaret hann emellan, fint anfall.  Kort därefter gjorde EIK matchens andra byte när Nicklas Storbacka ersatte Kirre på mittfältet. Halvvägs in i den andra halvleken så fick vi de så matchens första mål och det kom genom en snabb spelvändning från EIK. EIK försvaret nickade bort bollen till mitten av den egna planhalvan där Nicken blev fälld, bollen hamnade hos Rais och domaren gav oss fördel istället för frispark. Rais tvekade inte en sekund och satte fart med bollen mot IFK målet, han fick ostört avancera med bollen 30-35 meter innan han skickade bollen vidare ut till högerkanten där André slungade iväg ett inlägg till första stolpen där Matts återigen lyckades med konststycket att skarva bollen vidare med huvudet ur en otroligt svår vinkel så att den landar i den bortre burgaveln, 1-0 till EIK! 15 minuter från slutet fick Rais chansen att utöka ledningen, först spelade han bollen ut till Markus som kommit bra runt på kanten, inlägget seglade förbi allihopa till den bortre stolpen där Rais själv fick chansen att dra till med vänstern men skottet gick, högt, högt över och det är fortsatt tomt på Herr Vikströms målkonto. Minuten senare höll missen på att bli kostsam när IFK skapade sin farligaste chans i matchen, bollen spelades in mellan Markus och Glenn till en IFK:are som ur ett bra läge avslutade rakt i magen på Tobbe som kunde klistra bollen. IFK ökade trycket något i de sista 10 minuterna men lyckades inte skapa några riktigt heta chanser så EIK höll ut hela vägen och tog sin blott andra bortaseger för säsongen, härligt grabbar!

Sammanfattning

En något chansfattig match som avgjordes med ett klassmål av Matts i mitten av andra halvlek. IFK mäktade bara med ett skott på mål medans EIK inte heller hade många farliga målchanser. EIK säkrade Division 3 kontraktet med dessa poäng och som nykomling så är det alltid mera än godkänt. Kul idag var det att se att Jim gjorde en lysande insats på hans nya vänsterbacksposition och vi får se om storebror Jens får tillbaka platsen nästa vecka när SIF från Sundom kommer på besök till Ytteresse. EIK kontraktet är som sagt säkrat (även om det länge har känts säkert) och nu ska vi bara se hur högt i tabellen laget kan sluta. Ses på Onsdag!

IFK Jakobstad – EIK 0-0 (0-1)

Matts Pettersson 66′

Stäng meny